Σχετικά

Συνοπτικά

Το Fruits4Free είναι μια προσπάθεια ηλεκτρονικής "χαρτογράφησης" των δημόσιων οπωροφόρων δέντρων, θάμνων και άλλων βρώσιμων φυτών και αρτυμάτων της Θεσσαλονίκης.

Σκοπός της καταγραφής είναι η γνωριμία και δυνατότητα χρήσης από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μέρους του φυσικού δημόσιου πλούτου που είναι η δωρεάν τροφή.

Ο χάρτης είναι προσβάσιμος από όλους και έχει πολλές χρήσιμες λειτουργίες όπως:

  • δυνατότητα αναζήτησης με βάση το είδος που μας ενδιαφέρει
  • δυνατότητα καταγραφής διαδρομών συγκομιδής
  • διασύνδεση με τους χάρτες google και το street view για άμεση αξιολόγηση των τοποθεσιών που καταγράφονται
  • δυνατότητα "κατεβάσματος" του χάρτη της περιοχής σας για περαιτέρω επεξεργασία
  • δυνατότητα ενσωμάτωσης μέρους ή ολόκληρου του χάρτη σε ιστοσελίδα σας

Το Fruits4Free είναι δωρεάν, βασίζεται στο προσωπικό μεράκι του καθενός και δεν στοχεύει σε κανενός είδους χρηματοδότηση.

Λίγη νεώτερη ιστορία

Η αντιπαροχή, που εξαφάνισε τις αυλές των μονοκατοικιών, εξαφάνισε μαζί τους κληματαριές, μουσμουλιές, λεμονιές, μουριές, συκιές και πολλά άλλα οπωροφόρα δέντρα και θάμνους.

Ότι έμεινε στο πεζοδρόμιο "μαράθηκε" σιγά σιγά από την γκρίνια των καταστηματαρχών και των νοικοκυραίων για τα βρόμικα δέντρα που ρίχναν τα φρούτα και λέρωναν τον τόπο. Στην καλύτερη περίπτωση παραγγέλοντας εγκληματικά κλαδέματα στην αρμόδια υπηρεσία πρασίνου του Δήμου αλλά και όπου "έλειπε το κράτος" λειτουργώντας οι ίδιοι με πατέντες καταστολής (αλατόνερα, υγρά μπαταρίας κλπ).

Έτσι η μόνιμη επιλογή των Δήμων τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια τους να έχουν ευχαριστημένους ψηφοφόρους είναι διακοσμητικά, κυρίως αειθαλή δέντρα που δεν "λερώνουν" με τα φύλλα τους τα πεζοδρόμια ενώ ούτε λόγος γίνεται για οπωροφόρα.

Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται αναλογικά στο νοικοκυριό του καθενός μας. Η προσπάθειά μας να είμαστε πιο "παραγωγικοί", ο καθένας στην εργασία του, μας οδήγησε όχι μόνο στην απόλυτη εξειδίκευση αλλά και στο χάσιμο βασικών δεξιοτήτων. Έτσι βγάζοντας δύο με τρια χιλιάρικα ο καθένας το μήνα δεν προλαβαίναμε ούτε να ψωνίσουμε, ούτε να μαγειρέψουμε, ούτε να καθαρίσουμε το σπίτι μας, ούτε καν να ποτίσουμε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Είναι δουλειές που τις αναθέτουμε σε άλλους να τις κάνουν για μας.

Και σήμερα;

Σήμερα, που η "ανάπτυξη" οποιουδήποτε χρώματος ευτυχώς μας γύρισε την πλάτη, είναι η ευκαιρία για τους Δήμους να επενδύσουν μακροπρόθεσμα στην άνοδο της ποιότητας ζωής των δημοτών αντικαθιστώντας σιγά σιγά όποια δέντρα γεράσουν στα πεζοδρόμια με οπωροφόρα. Να οργανώσουν παράλληλα σχολικούς και αστικούς λαχανόκηπους. Είναι ευκαιρία για τους δημότες να εμπλακούν σε ανάλογες δράσεις των Δήμων ή να οργανώσουν οι ίδιοι δράσεις στις γειτονιές τους.

Και για τον καθένα μας είναι μια ευκαιρία ή ένα στοίχημα. Όσοι περνάμε από την εξειδίκευση στην ημιαπασχόληση ή την ανεργία να νικήσουμε την κατάθλιψη. Να ανοίξουμε τα σπίτια μας, να ξαναφτιάξουμε τις παρέες μας, να ξαναφτιάξουμε κοινότητες, να μαγειρέψουμε με τον γείτονα. Να βοηθήσουμε και να βοηθηθούμε.

Πώς προέκυψε

Από παλιά, όποτε περπατούσα μέσα στην πόλη, συνηθίζα να χαζεύω θάμνους και δέντρα.

Τα τελευταία χρόνια, η ενασχόλησή μου με την περιαστική καλλιέργεια με ώθησε στην παρατήρηση παρατημένων οικοπέδων και πάρκων της πόλης αλλά και σε εντονώτερη παρατήρηση της αστικής χλωρίδας.

Το ΣαββατοΚύριακο 16-17/4/2016 συμμετείχα στην γιορτή για τα 5 χρόνια Περ.Κα. στο Πάρκο Καρατάσιου στο Δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη.

Σε ένα από τα τραπεζάκια γινόταν μια "άσκηση χαρτογράφησης". Πάνω σε έναν χάρτη της Θεσσαλονίκης καρφιτσώνονταν σημαιάκια διαφορετικού χρώματος με χώρους που σχετίζονται με την διατροφή όπως: κοινωνικά παντοπωλεία, κουζίνες αλληλεγύης, αγορές χωρίς μεσάζοντες, συνεταιριστικά καταστήματα τροφίμων, συνεταιρισμοί παραγωγών. Τα σημαιάκια ενώνονταν μεταξύ τους με νήματα που συμβόλιζαν τα δίκτυα που συνδέουν τους παραπάνω χώρους όπως: συνεταιρισμοί καταναλωτών, δίκτυα εναλλακτικών νομισμάτων κλπ.

Ενώ γνώριζα τους περισσότερους χώρους και δίκτυα, η απεικόνισή τους στον χάρτη με έπεισε ότι ένας άλλος κόσμος είναι όχι μόνο εφικτός αλλά πλέον και υπαρκτός

Εκεί ωρίμασε μέσα μου και η ιδέα της online χαρτογράφησης των οπωροφόρων δέντρων της πόλης μας.

Τα "τεχνικά"

Η αρχική μου σκέψη ήταν να χρησιμοποιήσω τους χάρτες google για την χαρτογράφηση. Μετά από online αναζήτηση για ανάλογα εγχειρήματα διεθνώς, κατέληξα στο fallingfruit.org το οποίο ξεκίνησα να χρησιμοποιώ.

Το site είναι στα αγγλικά οπότε καλό, αν και όχι απαραίτητο, θα είναι να γνωρίζετε την γλώσσα.

Η ελληνική μετάφραση του site έχει ολοκληρωθεί και θα είναι διαθέσιμη σε λίγο μετά από τις τελικές δοκιμές.

Μπορείτε να ξεκινήσετε να καταχωρείτε κατευθείαν δέντρα ανώνυμα, αλλά για πιο οργανωμένη δουλειά θα σας πρότεινα την εγγραφή. Είναι δωρεάν και χρειάζεται να δώσετε μόνο ένα e-mail στο οποίο θα σας έρθει και η επιβεβαίωση εγγραφής.

Ο στόχος

Σκοπός της δημοσιοποίησης όλων των παραπάνω είναι να βρεθούν αρχικά και άλλα "συγγενικής ιδεολογίας" άτομα ώστε να οργανώσουμε τους περιπάτους μας στην πόλη και να καταγράψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα δέντρα και θάμνους.

Σκοπός του blog είναι να καταγράφει την όλη διαδικασία και να αρχειοθετήσει την εμπειρία για όποιον την χρειάζεται.

Καλή αντάμωση στα λεμονάδικα
Σήφης Διαμαντίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου