Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

Γρήγορη βόλτα στο πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης

Μια γρήγορη χθεσινή βόλτα στο πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη στην Νεάπολη Θεσσαλονίκης με κάποια ευρήματα.

Τζιτζιφιά

Τζιτζιφιά ή Μοσχο-ιτιά. Το επιστημονικό της όνομα, το οποίο παραπέμπει στην ελιά είναι Elaeagnus angustifolia L.. Έχει ασημοπράσινα φύλλα και ασημοπράσινους βρώσιμους καρπούς, τα τζίτζιφα, που κιτρινίζουν και γίνονται ανοιχτό καφέ όταν ωριμάσουν.

Κάπαρη

Η κολλητική αρρώστια της παρατήρησης χλωρίδας που μετέδωσα σε φίλο μέσα από το Fruits4Free σε συνδυασμό με πρόσφατη εκδρομή του σε νησί οδήγησε στο παραπάνω εύρημα.

Η κάπαρη τελικά φυτρώνει στην πέτρα! Στην παραπάνω φωτογραφία την βλέπουμε να έχει φυτρώσει στο ελάχιστο, έως ανύπαρκτο χώμα που υπάρχει ανάμεσα στο πεζοδρόμιο και στον τσιμεντένιο τοίχο.

Η επιστημονική της ονομασία είναι Capparis spinosa L. και τη συναντάμε σε άγονα, αλλά καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Λέγεται ότι μπορεί να φυτρώσει όπου και η ελιά.

Αυτό που συλλέγουμε από την κάπαρη είναι τα νεαρά μπουμπούκια της τα οποία και κάνουμε τουρσί με αλάτι ή και ξύδι. Προσοχή στα μικρά αγκαθάκια που υπάρχουν σε όλο το μήκος του βλαστού.

Ότι μπουμπούκι "γλυτώσει" από το μάζεμα δείνει ένα πανέμορφο λουλούδι που μοιάζει με αυτό του αγιοκλίματος αλλά με λευκές - μωβ αποχρώσεις και ανάλογο, αλλά όχι τόσο έντονο άρωμα.

Οι καρποί της κάπαρης μοιάζουν όπως στην παραπάνω φωτογραφία. Σε αυτήν τη φάση οι σπόροι δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμη. Αν περιμένουμε λίγες μέρες θα μπορούμε να συλλέξουμε τους σπόρους για δοκιμάσουμε να φτιάξουμε τα δικά μας φυτά.

Melia azedarach L.

Εδώ θεώρησα εσφαλμένα ότι πρόκειται για κάποιο είδος τζίτζιφου. Ο ώριμος καρπός έχει όπως και του τζίτζιφου, χοντρή φλούδα, σπογκώδη και ελάχιστη γλυκειά σάρκα (ναι ο μαλάκας, το δοκίμασα) και σχετικά μεγάλο κουκούτσι.

Μετά από έρευνα, μέσω της εφαρμογής Pl@ntNet για κινητά (ετοιμάζω παρουσίαση) βρήκα ότι πρόκειται για φυτό με δηλητηριώδεις, για τα "θερμόαιμα είδη", καρπούς. Τα πουλιά μπορούν να τους τρώνε (και το κάνουν) χωρίς πρόβλημα. Αν διαβάζετε αγγλικά δείτε περισσότερες πληροφορίες στην Wikipedia.

Δύο διδάγματα που πήρα από το συγκεκριμένο εύρημα.
1. Δεν δοκιμάζουμε τίποτα άμα δεν ξέρουμε τι είναι, όσο ασφαλές και αν φαίνεται. Το ήξερα αλλά το ξαναμαθαίνω.
2. Τελικά πόσο "ανώτεροι" οργανισμοί είμαστε από τα πουλιά;

Ο χάρτης

Δείτε παρακάτω τον χάρτη των ευρημάτων στο fallingfruit.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου